Uite asa se fac chifteluțele mănăstirești – Rețeta care te va face să uiți de carne – Sunt de post!

Chifteluțele reprezintă pentru români unul dintre cele mai iubite preparate. Se fac atât cu ocazii speciale, la sărbători, cât și în zilele obișnuite. Sunt hrănitoare, se pot combina cu atât de multe alte bucate.

Rețetele de chifteluțe sunt la fel de multe câte gospodine. Și chiar dacă nouă ni se pare că noi le-am inventat, acestea au pătruns în toată Europa și nu numai. Au diverse forme sau texturi, pentru că este atât de versatilă prepararea lor, ingredientele sunt printre cele mai interesante. Dar în final, le unește gustul delicios.

Loading...

Rețeta despre care vom vorbi astăzi este una și mai specială pentru că îți prezintă chifteluțele de post, care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele făcute chiar și cu cea mai fină carne. De altfel, îți vor ieși atât de bune încât nici nu vei simți că nu au niciun pic de carne.

Vei avea nevoie de două căni de fasole boabe, de două sau de trei felii de pâine, de o cană de orez, de o cană de ulei, de două cepe, de cinci sau de șase căței de usturoi de un morcov, de un păstârnac, de două frunze de dafin, de o legătură de mărar și de alta de pătrunjel, de 50 de grame de făină, de sare și de cimbru pentru asezonat după gust.

Fierbe fasolea după metoda clasică. După ce ai aruncat prima apă, pune morcovul păstârnacul, asta după ce le-ai splălat, curățat și tocat pe toate. Pune și frunzele de dafin și adaugă câtă sare ai nevoie.

Atunci fasolea a fiert foarte bine scurge-o de zeamă, dar fără să o arunci pentru că vei mai avea nevoie pe parcurs de aceasta. Într-un vas pune pâinea pe care ai înmuiat-o în zeama rămasă de la fasole, usturoiul tocat sau pisat, cimbrul, mărarul și pătrunjelul foarte bine mărunțit.

Amestecă bine compoziția și dă-o printr-un blender dacă vrei să obții ceva mai cremos. Acum poți începe să modelezi chiftelele. Le poți face în formă de biluțe, încearcă să le faci cu diametrul de aproximativ trei centimetri. Dacă îți plac să fie plate, atunci fă-le groase de măcar un centimetru.

Prăjește-le în uleiul pe care l-ai încins foarte bine, dar înainte de a le pune în tigaie, trece-le prin făină. Între timp, pregătește o garnitură pentru orez din zeama care ți-a mai rămas. Îl poți face ca de obicei, dar la final neapărat trebuie să îi pui mult mărar. Cu acastă ocazie vei descoperi o variantă diferită de orez.

Loading...