Trucul pe care doar moldovencele îl știu – cum se face cozonacul trântit, ca să iasă bun și pufos

Trucul pe care doar moldovencele îl știu – cum se face cozonacul trântit, ca să iasă bun și pufos – Pentru a prepara cozonacul după această rețetă, veți avea nevoie de următoarele…

Ingrediente

Loading...

Ingrediente pentru blat

1 kg faina

5 galbenusuri

300 g zahar

250 g unt sau margarina

500 ml lapte

40 g drojdie proaspata

esenta de rom

esenta de lamaie

un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

5 albusuri

5-6 linguri zahar

3-4 linguri cacao

esenta de rom

2 cani cu nuci macinate

Cum se prepară?

Cum se prepară aluatul?

Se face maiaua amestecand drojdia cu 2 linguri zahar, 100 ml lapte si 1 lingura faina. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Se incalzeste restul cantitatii de lapte si se adauga zaharul, amestecand pana la dizolvarea completa.

Untul se topeste si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare, pana se obtine o crema spumoasa.

Se cerne faina intr-un vas mai mare, se face o adancitura in mijloc si se pun: maiaua, galbenusurile, esenta si laptele, amestecand usor pana la incorporarea completa.

Se adauga apoi untul topit, putin cate putin, impaturind aluatul si framantandu-l energic, timp de 30 minute.

Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Cum se prepară umplutura?

Se bat albusurile cu zaharul, pana devin spumoase. Se adauga nuci, cacao si esenta de rom.

Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 6 bile egale. Fiecare se intinde in foaie subtire, se umple cu crema de nuci si se ruleaza.

Sulurile obtinute se impletesc intre ele, trei cate trei, formand doi cozonaci.

Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt, se ung deasupra cu ou batut si se prasara cu zahar vanilat.

Se lasa sa creasca si in tava inca 10-15 minute, apoi se coc, in cuptorul incins inainte la 180 de grade, timp de aprox 45 minute.

Poftă bună!

Cele mai bune poale în brâu pe care le-am mâncat – Rețeta de la mama soacră, moldoveancă getbeget

In acest articol va vom oferi o reteta pentru Poale in brau moldovenesti.

Ingrediente pentru aluat:

500 g faina

25 g drojdie

200 g zahar

1 praf sare

200 ml lapte

3 oua

100 ml ulei

Pentru umplutură:

350 g branza de vaci

3 linguri gris, aproximativ

2 oua

1 fiola esenta rom sau vanilie

2 pliculete zahar vanilat

150 g zahar

Pentru uns:

1 galbenus

3 linguri lapte

Cum se prepară?

Pentru inceput cuptorul il inchingem la 200 de grade si punem hartie de copt intr-o tava.

Drojdia o dizolvam în apă călduţă şi o amestecam cu 2 linguri de zahăr, apoi le lasam sa se dizolve 10 minute.

Laptele il amestecam cu ouăle, uleiul, restul de zahăr şi aromele si punem un paf de sare şi drojdia dizolvată,apoi incorporam făina treptat şi se frământă bine aluatul, până devine un pic poros.

Ungem un castron mare cu ulei, punem bila de aluat, acoperită cu un strat de ulei şi o cârpă şi se lasă la dospit până se dublează în cantitate.

Pregatim umplutura de brânză, astfel încât ultimul să fie turnat grişul, care se mai ajustează în funcţie de cât de densă vreţi să fie la final crema.

Intindem bila de aluat dospit cu un făcăleţ şi o vom taia în pătrate, care se pune cremă de brânză şi se împăturesc de colţuri, care se presează deasupra, ca un plic.

Ouale se amesteca impreuna cu laptele pentru uns şi se dau pe deasupra plăcintelor cu o pensulă de gătit.

Se dau poalele-n brâu la cuptor pentru circa 30 de minute, după care se ung cu apă cu zahăr şi se pudrează sau nu cu zahăr.

Va uram pofta buna!

Loading...