Rădăcina din România care reduce glicemia, protejează ficatul de toxine, reduce absorbția colesterolului și a trigliceridelor

Brusturele (Arctium lappa) este o plantă foarte bună pentru sănătate. Cu toate că nu este prea des folosită, are multe beneficii pentru organism.

Este o plantă bianuală (trăiește doi ani). În primul an își dezvoltă sistemul de rădăcini și frunzele, pentru ca în al doilea an să facă flori și fructe, după care moare. Planta bună de recoltat este cea în vârstă de un an, adică fără tija floriferă, care poate fi culeasă toamna.

Loading...

În scop terapeutic se folosește rădăcina de brusture, considerată mult timp în Europa cel mai important remediu pentru curățarea sângelui. De asemenea, datorită unor acizi cu proprietăți detoxifiante, rădăcina de brusture stimulează funcția hepatobiliară și apără organismul de efectele unor substanțe nocive precum tutunul și alcoolul.

În volumul „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z”, dr. farmacist Ovidiu Bojor precizează: „Prin conținutul sau în acizi cafeilchimici, conținuți în cantități apreciabile în rădăcina de brusture, aceștia au proprietatea de a proteja ficatul confruntat cu mulți agenți hepatotoxici.”

Beneficiile rădăcinii de brusture

Despre beneficiile rădăcinii de brusture, fitoterapeuții spun că, prin compoziția de săruri de potasiu, vitamine din complexul B, uleiuri volatile și tanin, brusturele este unul dintre cele mai eficiente leacuri în detoxificarea organismului.

Reduce glicemia

Cercetările au dovedit că rădăcina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zahărului din sânge. De aceea, fitoterapeuții le recomandă terapia cu ceai din rădăcină de brusture mai ales bolnavilor de diabet.

„În ceea ce privește acțiunea hipoglicemiantă, aceasta se datorează conținutului foarte ridicat de insulină, privează pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe în organism. Reduce și absorbția glucozei în organism”, notează dr. farmacist Ovidiu Bojor în lucrarea menționată.

Loading...