Prăjitura Albinuța – clasică, celebră, dar mereu altfel

Prăjitura Albinuța, Albinița sau prăjitura cu foi de miere de albine, indiferent de denumirea sub care o știi, e la fel de grozavă… Prăjitura Albinuța cu foi de miere de albine si crema acrisoara de lamaie este un desert clasic, arhicunocut, dar de fiecare data surprinzator.

Iată cum se prepară prăjitura Albinuța…

Loading...

Ingrediente

10 linguri ulei

10 linguri lapte

8 linguri zahăr

2 linguri miere de albine

1 plic amoniu pentru prăjituri

făină cât cuprinde

Pentru cremă

1 pachet de unt

500 ml lapte

4 linguri griș

100 grame zahăr

suc de lămâie

esență de lămâie

gem de caise

Cum se prepară?

Se amesteca uleiul, laptele si zaharul pana cand se omogenizeaza si zaharul se topeste. Se adauga mierea de albine, apoi faina si amoniul. Aluatul se framanta putin si se imparte in 4 parti egale. Se intind patru foi care se coc pe fundul tavii.

Crema: Se pune la fiert laptele cu grisul. Cand este gata se pune la racit. Separat se amesteca untul cu zaharul pana cand devine spuma. Adauga sucul de lamaie si esenta. Apoi se adauga cate o lingura de gris cu lapte si se amesteca bine. Repeta operatiunea pana epuizezi toata cantitatea de gris cu lapte.

Cum se asamblează prăjitura?

Pe prima foaie pune un strat de gem de caise, apoi crema de lamaie. Deasupra pune o alta foaie,gem de caise si crema. Repeta operatiunea cu restul foilor. Peste ultima presara zahar pudra.

Vezi și… Cheesecake-ul perfect, fără efort

Cheesecake-ul perfect, fara efort si talent la bucatarie! O reteta simpla pentru doamnele si domnisoarele care se respecta si nu stau toata ziua cu sortul la cingatoare!

Ingrediente:

3 oua

300 grame smantana (acra/fermentata)

9 linguri zahar

9 linguri ulei

225 grame faina

1/2 plic praf de copt

Pentru umplutura:

500 grame branza proaspata de vaca (branza dulce)

50 grame zahar

1 plic zahar vanilat

2 oua

70 grame stafide (inmuiate in apa calduta si apoi in putin rom)

coaja de la 1/2 lamaie

Cum se prepară?

Se bat bine ouale cu telul. Se adauga smantana si se mai bate pana se incorporeaza. Se adauga zaharul si uleiul si se bate pana zaharul nu se mai simte aproape deloc.

Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca energic pana se obtine un aluat omogen, care curge incet de pe tel. Se pune aluatul intr-o cana gradata (veti avea in jur de 600 ml aluat).

Se pune hartie de copt intr-o tava de 20 x 24 cm. Se toarna jumatate din aluat (cca 300 ml) in tava si se niveleaza. Se bate usor tava de masa, ca sa se aseze aluatul.

Se coace blatul la 190 grade Celsius, pentru 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie rumen sau perfect facut, trebuie sa fie doar inchegat astfel incat sa sustina umplutura.

Cat se coace blatul, preparati umplutura: se freaca branza cu zaharul si coaja rasa de la 1/2 lamaie. Se adauga ouale batute si se omogenizeaza. Se adauga stafidele scurse.

Se asaza umplutura peste blatul copt (fierbinte). Se toarna restul de aluat deasupra si se niveleaza.

Se mai coace prajitura, tot la 190 grade Celsius, timp de 35-40 minute (pana e usor rumena desupra).

Se lasa la racit complet, apoi se taie cuburi.

Loading...