Paturata pe crumpi – Placinta cu branza pe mancare de cartofi

Ingrediente:

• 5 crumpi (cartofi) mari albi, taiati rondele

Loading...

• o bucatica de sunca de casa usor afumata (adica o bucata de carne de porc, garnisita cu slanina)

• 4 cepe mijlocii

• un morcon (morcov)

• o paradaisa (rosie)

• boia de ardei dulce, o foaie de dafin

• sare, piper

Paturata:

• 300 gr faina

• 3 de pahar cu apa rece

• o lingurita de ulei si o lingurita de otet

• sare

Umplutura pentru paturata:

• doua oua

• 500 gr branza de vaci, amestecata cu branza sarata

• marar

Carnea se taie in bucati potrivite si se pune intr-o cratita la prajit. Nu se adauga ulei, pentru ca are destula grasime.

Peste carne se adauga ceapa taiata cubulete si se calesc impreuna. Se adauga apoi cartofii taiati rondele si morcovul taiat bucati potrivite.

Se adauga boiaua, sare, piper si foaia de dafin, rosia curatata de coaja si taiata cubulete, dupa care se pune apa pana se acopera carnea si legumele. Se acopera cu un astupus (capac) si se lasa pe foc sa fiarba pana incepe sa scada.

Separat se face paturata: toate ingredientele se amesteca si se framanta bine pana se face un aluat consistent, care se stropeste cu putin oloi (ulei) si se lasa la odihnit 30 de minute la rece. Se scoate apoi aluatul si se intinde o foaie groasa de circa 8 mm.

Se stropeste cu ulei si se lasa la odihnit 5 minute. Se intinde apoi foaia cu sucitorul cat se poate de subtire. Se pune umplutura din loc in loc, apoi se ruleaza foaia, ca o placinta. Se rasuceste in forma de melc si se aseaza in cratita in care fierb carnea si cartofii. Totul se fierbe la foc mic de tot, acoperit cu capac, timp de 30 – 40 de minute.

Cartofi Carbonara: odată ce-i gustați, nu veți mai face altfel cartofii

Se fac cât ai bate din palme! Dacă iubiți pastele Carbonara, cu siguranță vă veți îndrăgosti și de această rețetă cu cartofi. Poate fi perfectă pentru un prânz în familie sau o cină savuroasă, la o oră rezonabilă, desigur…

Este o o mâncare sățioasă și nu foarte grea, pe care cu siguranță o vei repeta cu plăcere.

Pentru a prepara o porție mare de Cartofi Carbonara, vei avea nevoie de:

un kg de cartofi

150g carne de curcan

o ceapă mică

300 ml smântână pentru gătit

100 g de parmezan

un ou

puțină sare și puțin piper

pătrunjel tocat (opțional, pentru aspect)

2-3 felii de bacon (piept de porc afumat)

unt

Cum se prepară acești cartofi?

Întâi de toate, încălzește cuptorul la 200 grade Celsius și unge o tavă cu unt. Pune cartofii la fiert în apă fierbinte, cu sare, tăiați rondele sau cubuleți, în funcție de cum îți plac să-i servești.

Se fierb timp de 10-15 minute, în funcție de grosime. Atenție! NU trebuie să îi lași să se facă până la capăt. În continuare, amestecă smântana cu oul și parmezanul și presară puțină sare și puțin piper. Taie ceapa și pune-o la prăjit în unt.

După ce devine ușor aurie, sticloasă, adăugă curcanul tăiat cubulețe. Se lasă puțin la călit, până începe să se simte aroma cărnii de curcan. Separat, poți pune prăjit (ușor) câteva bucăți de bacon sau costiță, tăiate mărunt.

La final, scurge cartofii de apă și taie-i dacă nu i-ai tăiat înainte de a-i pune la fiert. Pune cartofii în tavă, adaugă sosul cu smântână pe deasupra și presară bucățile de carne pe deasupra. Se dă la cuptor până se rumenește ușor – aprox. 30 de minute. După 15 minute, se reduce la jumătate focul și se verifică dacă cartofii s-au pătruns.

Loading...