Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii din zona Dorohoi, o rețetă specială

Merg de minune cu piure şi varză murată, iar reţeta este una uşoară, dacă se respectă întocmai paşii gătirii. Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta de pe vremea bunicii fiind dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

“Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (caci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Loading...

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).

Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, nota autorul.

Ingrediente:

500 g carne de viţel

500 g ceafă de porc

150 ml lapte

350 g miez de pâine albă

2 cepe mari

mărar, pătrunjel

4 ouă, 300 g unt

1 cartof, 200 g pesmet (la ţară se pune mălai)

piper, sare

Cum se prepară?

Se toacă carnea.Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce. Se toacă pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic. Se toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul.Se rade cartoful pe răzătoarea mică.Se bat ouăle.

Se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare dupa gust, 100 g unt.Se pune într-o farfurie pesmet fin (sau mălai).

Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil.

Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Vezi și… Cheesecake-ul perfect, fără efort

Cheesecake-ul perfect, fara efort si talent la bucatarie! O reteta simpla pentru doamnele si domnisoarele care se respecta si nu stau toata ziua cu sortul la cingatoare!

Ingrediente:

3 oua

300 grame smantana (acra/fermentata)

9 linguri zahar

9 linguri ulei

225 grame faina

1/2 plic praf de copt

Pentru umplutura:

500 grame branza proaspata de vaca (branza dulce)

50 grame zahar

1 plic zahar vanilat

2 oua

70 grame stafide (inmuiate in apa calduta si apoi in putin rom)

coaja de la 1/2 lamaie

Cum se prepară?

Se bat bine ouale cu telul. Se adauga smantana si se mai bate pana se incorporeaza. Se adauga zaharul si uleiul si se bate pana zaharul nu se mai simte aproape deloc.

Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca energic pana se obtine un aluat omogen, care curge incet de pe tel. Se pune aluatul intr-o cana gradata (veti avea in jur de 600 ml aluat).

Se pune hartie de copt intr-o tava de 20 x 24 cm. Se toarna jumatate din aluat (cca 300 ml) in tava si se niveleaza. Se bate usor tava de masa, ca sa se aseze aluatul.

Se coace blatul la 190 grade Celsius, pentru 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie rumen sau perfect facut, trebuie sa fie doar inchegat astfel incat sa sustina umplutura.

Cat se coace blatul, preparati umplutura: se freaca branza cu zaharul si coaja rasa de la 1/2 lamaie. Se adauga ouale batute si se omogenizeaza. Se adauga stafidele scurse.

Se asaza umplutura peste blatul copt (fierbinte). Se toarna restul de aluat deasupra si se niveleaza.

Se mai coace prajitura, tot la 190 grade Celsius, timp de 35-40 minute (pana e usor rumena desupra).

Se lasa la racit complet, apoi se taie cuburi.

Loading...