O reteta noua de Ardei iuți în oțet cu păstăi de fasole verde. Perfect alaturi de o ciorbita acra iarna sau sarmale

Perfecți pentru a fi serviți cu ciorbe acre, sarmale, sau alte mâncăruri, acești Ardei iuți în oțet cu păstăi de fasole verde!

Ingrediente pentru Ardei iuți în oțet cu păstăi de fasole verde

Loading...

300 g ardei bulgărești

250 g ardei iuți, multicolori

150 g păstăi de fasole verde,fideluță

1 parte oțet

1 parte apă

1 lingură cu vârf sare/litru de lichid

1 lingură cu vârf zahăr/litru de lichid

2-3 foi de dafin

condimente pentru murături

Mod de preparare Ardei iuți în oțet cu păstăi de fasole verde

Se spală bine ardeii bulgărești și se așează în borcane.

Se spală și păstăile de fasole verde și li se îndepărtează capetele.

Se adaugă și ardeii iuți, apoi se măsoară cantitatea de lichid punând apă peste ei.

Se scurge apa respectivă și se pune într-un vas, o parte de oțet și o parte apă, sarea, zahărul și condimentele și se pune vasul la foc, până începe să clocotească lichidul.

Se amestecă, pentru a se dizolva sarea și zahărul.

Se așază sub borcane lame de cuțit și se toarnă lichidul fierbinte.

Se înfiletează capacele și se acoperă borcanele cu o pătură, lăsându-le acolo până se răcesc, apoi se depozitează în cămară.

Zacuscă de ghebe, să o preparăm și noi după rețeta bunicilor

Ingrediente pentru Zacuscă de ghebe

3 kg ghebe

1 kg ceapă

1 kg morcovi

2 kg ardei copți, capia și gogoșari

450 g bulion sau pastă de roșii

sare după gust

piper

cimbru

2-3 foi de dafin

500 ml ulei

apă pentru fiert ghebele

Mod de preparare zacuscă de ghebe

Curățăm ghebele de pământ și alte și le spălăm în 2-3 ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le punem la fiert în apă cât safie bine acoperite.

Adăugăm și puțină sare.

Le fierbem până se vor pătrunde bine, aproximativ 30-40 de minute, la foc mediu, apoi le scurgem și le clătim cu apă caldă.

Între timp, curățăm ceapa și o tocam solzișori, curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare.

Ardeii îi coacem, îi curățăm și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt.

Punem uleiul la încins și călim ceapa până își schimbă culoarea.

Adăugăm morcovii și îi călim și pe aceștia, amestecându-i cu ceapa.

Tocăm mărunt ghebele scurse bine și le adăugăm peste ingredientele de pe foc.

Amestecăm intens să se patrundă bine toate și le mai stropim cu zeamă de la ardei, pentru a nu se lipi.
Apoi, adăugăm ardei copți, presărăm condimente și sare, adăugăm și foile de dafin și omogenizăm bine totul.

Lăsăm zacusca de ghebe pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pasta de roșii, potrivim de sare și condimente și dăm vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp în care uleiul se va ridica la suprafață.

Stingem cuptorul, umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu zacuscă fierbinte, le închidem cu capacele din dotare și le introducem în cuptorul fierbinte, lăsându-le acolo până se vor răci.

Loading...