O reteta altfel dar parca mai delicioasa: Salată de ardei iuți cu ceapă la borcan, pentru iarnă

Această salată de ardei iuti cu ceapă este o alternativă gustoasă a ardeilor iuți în oțet, ce va fi apreciată, mai ales, în sezonul rece.

Ingrediente pentru Salata de ardei iuti cu ceapă

Loading...

500 g ardei iuți multicolori

250 g ceapă galbenă și roșie

300 ml oțet

300 ml apă

1 lingură sare grunjoasă

2-3 linguri zahăr

1 linguriță boabe de piper

1 linguriță boabe de muștar

2 foi de dafin

Mod de preparare Salată de ardei iuți cu ceapă

Se curăță ceapa și se toacă în cuburi.

Se spală bine ardeii și se toacă în rondele, apoi se amestecă cu ceapa.

Se pune pe foc apa cu oțetul, sarea și condimentele, plus zahăr în funcție de gust.

Se lasă să fiarbă pentru 2-3 clocote.

Amestecul de ceapă cu ardei se pune în borcane, îndesându-l bine și se toarnă peste el, soluția lichidă, fierbinte.

Se înfiletează capacele borcanelor, se învelesc borcanele în prosoape sau pături și se lasă acolo până se răcesc.

Salata de ardei iuți cu ceapă se servește cu diverse ciorbe și garnituri.

Zacuscă de ghebe, să o preparăm și noi după rețeta bunicilor

Ingrediente pentru Zacuscă de ghebe

3 kg ghebe

1 kg ceapă

1 kg morcovi

2 kg ardei copți, capia și gogoșari

450 g bulion sau pastă de roșii

sare după gust

piper

cimbru

2-3 foi de dafin

500 ml ulei

apă pentru fiert ghebele

Mod de preparare zacuscă de ghebe

Curățăm ghebele de pământ și alte și le spălăm în 2-3 ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le punem la fiert în apă cât safie bine acoperite.

Adăugăm și puțină sare.

Le fierbem până se vor pătrunde bine, aproximativ 30-40 de minute, la foc mediu, apoi le scurgem și le clătim cu apă caldă.

Între timp, curățăm ceapa și o tocam solzișori, curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare.

Ardeii îi coacem, îi curățăm și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt.

Punem uleiul la încins și călim ceapa până își schimbă culoarea.

Adăugăm morcovii și îi călim și pe aceștia, amestecându-i cu ceapa.

Tocăm mărunt ghebele scurse bine și le adăugăm peste ingredientele de pe foc.

Amestecăm intens să se patrundă bine toate și le mai stropim cu zeamă de la ardei, pentru a nu se lipi.
Apoi, adăugăm ardei copți, presărăm condimente și sare, adăugăm și foile de dafin și omogenizăm bine totul.

Lăsăm zacusca de ghebe pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pasta de roșii, potrivim de sare și condimente și dăm vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp în care uleiul se va ridica la suprafață.

Stingem cuptorul, umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu zacuscă fierbinte, le închidem cu capacele din dotare și le introducem în cuptorul fierbinte, lăsându-le acolo până se vor răci.

Loading...