Cum faci cele mai gustoase aripioare de pui dulci-picante!

Unul dintre cele mai simple îndrăgite preparate, sunt aripioarele de pui dulci-picante. Iar dacă sunt și crocante, atunci deliciul este maxim.

Ingrediente pentru Aripioare de pui dulci-picante

Loading...

1 kg aripioare de pui

100 g arahide

200 ml sirop de arțar

scorțișoară

anason stelat

1-2 lămâi

sare

piper

ulei de măsline

chilli

5-6 căței de usturoi

Mod de preparare Aripioare de pui dulci-picante

Aripioarele se masează cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, se condimentează cu sare, piper, puțin chili și se așază într-o tavă de cuptor unsă.

Se dau la cuptor până se rumenesc bine, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.

Se adaugă în tavă și batoane de scorțișoară, anason stelat, felii de lămâie, dar și câțiva căței de usturoi nedecojiți.

Când sunt bine rumenite, aripioarele de pui se ung, cu sirop de arțar, se presară arahide coapte și măcinate, puțin chilli și se mai lasă la cuptor 10 minute, pentru a se carameliza frumos.

Se servesc cu orice garnitură se dorește și o salată de murături sau legume.

Zacuscă de ghebe, să o preparăm și noi după rețeta bunicilor

Ingrediente pentru Zacuscă de ghebe

3 kg ghebe

1 kg ceapă

1 kg morcovi

2 kg ardei copți, capia și gogoșari

450 g bulion sau pastă de roșii

sare după gust

piper

cimbru

2-3 foi de dafin

500 ml ulei

apă pentru fiert ghebele

Mod de preparare zacuscă de ghebe

Curățăm ghebele de pământ și alte și le spălăm în 2-3 ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le punem la fiert în apă cât safie bine acoperite.

Adăugăm și puțină sare.

Le fierbem până se vor pătrunde bine, aproximativ 30-40 de minute, la foc mediu, apoi le scurgem și le clătim cu apă caldă.

Între timp, curățăm ceapa și o tocam solzișori, curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare.

Ardeii îi coacem, îi curățăm și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt.

Punem uleiul la încins și călim ceapa până își schimbă culoarea.

Adăugăm morcovii și îi călim și pe aceștia, amestecându-i cu ceapa.

Tocăm mărunt ghebele scurse bine și le adăugăm peste ingredientele de pe foc.

Amestecăm intens să se patrundă bine toate și le mai stropim cu zeamă de la ardei, pentru a nu se lipi.
Apoi, adăugăm ardei copți, presărăm condimente și sare, adăugăm și foile de dafin și omogenizăm bine totul.

Lăsăm zacusca de ghebe pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pasta de roșii, potrivim de sare și condimente și dăm vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp în care uleiul se va ridica la suprafață.

Stingem cuptorul, umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu zacuscă fierbinte, le închidem cu capacele din dotare și le introducem în cuptorul fierbinte, lăsându-le acolo până se vor răci.

Loading...