Culisele războiului Firea-Dragnea. Gazarea din Piața Victoriei și probele neștiute care se adună în dosarul penal

Războiul dintre Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, și liderul PSD, Liviu Dragnea, a intrat într-o nouă etapă, tocmai când se credea că, după scrisoarea conciliantă a primarului, lucrurile încep să se așeze pentru bunul mers al partidului. Fitilul a fost reaprins după ce Dan Andronic a publicat, vineri, în Evenimentul Zilei, un episod de care nu știa nimeni: fuga lui Firea și Cliseru din București înainte de mitingul din 10 august. Pentru că acesta este evenimentul prezentat de Firea drept „picătura care a umplut paharul” și care a declanșat un adevărat taifun.

Primarul Gabriela Firea declară în mod constant că încă de acum doi ani și-a delegat atribuțiile în ceea ce privește adunările publice viceprimarului Aurelian Bădulescu. Cu toate acestea, în ceea ce privește mitingul din 10 august, Firea a trecut peste decizia viceprimarului, care nu a autorizat mitingul, și a decis ca manifestarea să aibă loc. Asta, în ciuda faptului că organizatorul inițial, Emanuel Cioacă, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, nu și-a asumat condițiile puse, care se refereau la numărul participanților, fiind vehiculată cifra de un milion de participanți.

Loading...

Firea a ignorat decizia viceprimarului, căruia i-a delegat atribuțiile

În 23 iulie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a aprobat mitingul Diasporei din 10 august. Pe atunci, din mesajele date, nu părea să existe animozități între Firea și Dragnea. Liviu Dragnea, îi asigura pe românii din Diaspora că PSD nu are de gând să le împiedice mitingul anunţat pentru 10 august în Piaţa Victoriei, dar îi liniştea pe bucureşteni afirmând că nu vor reuşi să adune atât de mulţi oameni cât promit pe reţelele de socializare.

S-a redactat un Protocol privind desfășurarea mitingului, semnat de reprezentanții tuturor autorităților responsabile, aprobat de primarul Gabriela Firea. Pe document nu apare semnătura viceprimarului. La 1 august, Primăria Capitalei era anunțată că Federaţia Românilor de Pretutindeni renunţă la organizarea mitingului din data de 10 august din Piaţa Victoriei.

În 6 august, Partidul Diaspora Română atenționa, prin unul dintre fondatori, Constantin Ciprian Manoliu, că „ce se întâmplă acum cu 10 august nu face bine nimănui, democrația e pe voturi, nu pe cine zbiară mai tare și mai violent în stradă.” În 8 august, Platforma Acțiu nea Civică a Tinerilor (PACT), înființată de Sebastian Burduja, a notificat Primăria, la o zi după ce s-a anunțat public că FRP renunță, că își asumă evenimentul. Cererea a fost formulată de Baban-Neacşu Alexandru Dan, reprezentat de Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu, membri ai organizației PACT pentru România.

Asociația a refuzat să încheie vreun document cu Primăria. Ei s-au supărat că discuțiile nu au început cu PACT care, susține Cârstoiu, a făcut notificarea din 14 iunie. Aceasta este cronologia pregătirii mitingului din 10 august. O acțiune aprobată de primarul Capitalei în ciuda faptului că organizarea nu era asumată de nimeni.

Grupul disidenților din PSD

După cum se știe, mitingul a degenerat, au fost violențe extreme de ambele părți, protestatari și jandarmi, și de aici au început declarațiile contradictorii și intrigile. Însă, de-abia după ce Dan Andronic a scris despre ce s-a întâmplat cu două zile înaintea mitingului se poate înțelege de ce în Comitetul Executiv al PSD, de la începutul lunii septembrie, Gabriela Firea a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. Pe care, timp de două săptămâni, nu o acuzase public, nici că a înăbușit mișcarea, nici că a pregătit-o, nici că i-a sleit de puteri pe jandarmi.

Ulterior, Firea a afirmat că a izbucnit tocmai atunci pentru că s-a ajuns la picătura care a umplut paharul în relația ei cu Liviu Dragnea. În PSD există mai mulți lideri supărați pe „dictatorul” Dragnea (Nicolae Bădălău, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Ecaterina Andronescu și, surpriză, Paul Stănescu), care au profitat de nervozitatea Gabrielei Firea, din cauza evenimentelor din 10 august și i-au promis sprijin

Fuga din țară

După ce a autorizat un miting fără organizator, primarul Capitalei, împreună cu Speranța Cliseru, au plecat din țară. Dan Andronic a dezvăluit, în premieră, cum s-a întâmplat. „Gabriela Firea, împreună cu Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, încercau să ia o distanță cât mai mare de ceea ce urma să se întâmple la București! Plecau într-o delegație oficială, taman la Tokio, la o reuniune pe teme de administrație. Reuniunea avea o durată de trei zile, 9-12 august. Numai că, pe data de 8 august, au pierdut un avion și, totodată, posibilitatea de a ajunge la Tokio. Asta a stricat planul inițial! Informațiile sunt confirmate de surse guvernamentale. În toate detaliile pe care le voi prezenta.

O să spuneți că era ceva important, doar d-aia plecaseră de la București, deși se anunțau un milion de oameni pe străzi! O fi fost, numai că desfășurarea evenimentelor avea să ne demonstreze altceva. Gabriela Firea și Speranța Cliseru au pierdut legătura spre Tokio și au rămas pe aeroportul de escală, respectiv pe aeroportul internațional din Istanbul. Data era 8 August. În mod normal, pentru că tot nu mai era posibilă deplasarea oficială, trebuiau să se întoarcă la București. Mai ales că, așa cum vă spuneam, se anunța o mega-manifestație cu probleme în București.

Din acest moment, logica noastră începe să nu mai aibă nici o legătură cu motivația reală a plecării. Pentru că s-a întâmplat ceva interesant. Imediat, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a cerut aprobare de la Ministerul Administrației și Internelor să se reruteze, să plece în capitala Estoniei, Tallinn, unde se desfășura o altă reuniune. Deci, dacă nu-i Tokio, măcar Tallinn să o despartă de București. Prefectul Capitalei era în delegație oficială, nu în concediu de studii, așa că avea nevoie de aprobarea ministrului pentru un nou memorandum de deplasare. Numai că, ministrul Carmen Dan nu i-a aprobat prefectului Capitalei noua deplasare și i-a cerut să se întoarcă imediat la București. Ceea ce s-a întâmplat”, a scris Dan Andronic.

Povestea ordinului de evacuare a Pieței

Gabriela Firea și Speranța Cliseru nu erau singurele persoane, responsabile de mitingul din 10 august, care au încercat să ia distanță de eveniment. Nici premierul Viorica Dăncilă, nici liderul PSD nu au rămas în București. Potrivit primarului, toată lumea știa că va fi o escaladare a violențelor. Carmen Dan, anticipând parcă scandalul care se va declanșa, declara, în 20 iulie, că prefectul este persoana care dă ordinul de intervenție în forță a jandarmilor. Pentru că, ordinul de intervenție în noaptea de 10/11 august a fost mărul discordiei.

„Să nu-şi imagineze cineva că ministrul este cel care se implică şi dă comenzi Jandarmeriei. Ministrul nu e jandarm, nu e poliţist, nu e pompier, să nu creadă cineva că, duminică de duminică, eu mă duc la minister şi din umbră dau comenzi Jandarmeriei să acţioneze într-un fel sau în altul. Sub nicio formă. Misiunile operative sunt conduse de comandantul acţiunii, intervenţia în forţă nu e decisă de comandantul Jandarmeriei, este decisă de prefect, aşa spune legea noastră şi trebuie să o citim cu toţii în aceeaşi notă. (…) Prefectul e cel care dă dispoziţie pentru o intervenţie în forţă a Jandarmeriei”, declara ministrul de Interne, Carmen Dan în 20 iulie.

Intuiția Gabrielei Firea

Dan Andronic a scris că, dată fiind apropierea dintre Gabriela Firea și Speranța Cliseru, aceasta nu voia să o lase să se compromită „în ceea ce se anunța a fi o confruntare extrem de dură între manifestanți și forțele de ordine”. „Gabriela Firea este un om care a lucrat în presă și a intuit foarte bine consecințele de imagine ale semnării unui ordin de evacuare a Pieței Victoriei. Și nu a ascuns acest lucru în intervențiile ulterioare. Nu voia ca ordinul de evacuare să fie semnat de Speranța Cliseru, nu voia să fie în București atunci când urmau să aibă loc violențele, dorea să-și conserve capitalul de imagine. De altfel, Gabriela Firea a mutat imediat destinația, de la simpozionul japonez la cel estonian. Numai că, omul lui Dragnea, Carmen Dan, l-a chemat la ordine pe omul lui Firea, Speranța Cliseru, iar aceasta s-a supus”, a scris Dan Andronic.

Loading...