Adevarul pe care nimeni nu-l spune despre legumele congelate

In toiul iernii, varietatea de legume proaspete scade, fiind esential sa-ti suplimentezi meniul zilnic prin modalitati accesibile.

Una dintre cele mai la indemana metode de a manca sanatos pe timpul iernii este sa cumperi legume congelate, insa exista ideea preconceputa ca acestea nu sunt la fel de nutritive precum cele proaspete.

Loading...

La congelator, alimentele isi pastreaza nutrientii pentru diferite perioade de timp, astfel: legumele, fructele, carnea de pui si de porc – 6 luni, carnea de vita si de miel – 12 luni, iar fructele de mare – 3 luni, conform realitatea.net.

Pentru a intelege diferenta dintre legumele proaspete si cele congelate, sa ne gandim un pic la procesul de recoltare si transport: daca ar fi culese cand sunt bine coapte, legumele s-ar altera pana cand ar ajunge din Olanda sau o tara si mai indepartata pe rafturile din supermarketul romanesc din care iti faci cumparaturile.

Asadar, fructele si legumele sunt recoltate cand sunt inca necoapte si isi continua procesul de maturare in timpul transportului, in conditii artificiale, avand intr-un final un continut mai scazut de vitamine si minerale fata de cele proaspat culese din gradina bunicii si chiar… fata de cele congelate.

Este bine sa consumi cat mai des fructe si legume proaspete de provenienta locala, insa poti include in alimentatia ta si legume congelate de import, fara riscuri pentru sanatate!

Prin congelare imediata, legumele isi pastreaza vitaminele.

Produsele culese pentru a fi congelate sunt bine coapte si contin toate valorile nutritive specifice. Daca sunt inghetate rapid si sunt depozitate la -18 grade, acestea isi mentin continutul de vitamine si minerale timp de mai multe luni.

Un studiu austriac arata ca legumele congelate sunt mai sanatoase decat cele proaspete, dar de import, care au trecut printr-un transport indelungat, intrucat au un nivel mai scazut de nitrati, substante chimice cu efecte negative asupra organismului uman.

Fructele si legumele congelate sunt mai bune, pentru ca provin din produse abia recoltate, pe cand cele asa-zis proaspete sunt culese mai mult ca sigur cu mult timp in urma si sunt, adesea, transportate de la mare distanta in conditii greu de controlat.

Adaugand la aceasta timpul in care se vor vinde efectiv, rezulta degradarea vitaminelor fragile, precum vitamina C. Legumele congelate nu contin conservanti, deoarece nu au nevoie de ei. Totusi, este bine sa ne uitam pe eticheta, pentru a verifica termenul de valabilitate.

Loading...